torstai 1. syyskuuta 2016

Amsterdam guide

Asuin Amsterdamissa reilut neljä kuukautta syksyllä 2015 opiskelijavaihdossa ollessani. Tähän oppaaseen olen kerännyt yleisiä huomioita Amsterdamista (ja Hollannista) ja erilaisia käytännön vinkkejä. Kirjoitan myöhemmin vielä vinkkipostaukset ainakin shoppailuun, ravintoloihin ja kahviloihin sekä tekemiseen.



Yöpyminen
Amsterdamista löytyy yöpymisvaihtoehtoja varmasti jokaiselle viiden tähden hotellista trendikkääseen boutique hostelliin, mutta hinnat voivat olla suhteellisen korkeat (tai no, hinta-laatu suhde huono). Jos matkustat enemmän kuin yhden hengen voimin, suosittelen tarkastamaan Airbnb'n tarjonnan. Jos olet valmis matkustamaan julkisilla pidemmältä keskustaan (metrolla noin 15 minuuttia), Amsterdam Zuidoostissa hotellit ja hostellit ovat edullisempia (hinta-laatusuhde parempi), mutta itse alue on täysin erilainen kuin muu Amsterdam. Zuidoostiin kannattaa majoittua jos on menossa keikalle Ziggo Domeen tai Heineken Music Halliin.


Liikkuminen
Julkinen liikenne on suhteellisen kallista, mutta jos aiot liikkua paljon, päivälipun ostaminen kannattaa. Amsterdamissa raitiovaunut kulkevat yllättävän nopeasti paikasta toiseen ja linjoja on paljon. Jos haluaa lähteä pidemmälle keskustasta, metro ja junat ovat myös mukavia matkustus vaihtoehtoja.

Lentokentältä parhaiten kaupunkiin pääsee junalla. Aikataulut ja linjat voi tarkistaa niin sanotusta reittioppaasta - sivusto toimii myös englannin kielisenä! Tämä siis toimii ihan samoin tavoin kuin HSL reittiopas pääkaupunkiseudulla, reittiä voi hakea joko osoitteen tai muun paikan (esim. central station) mukaan.

Kätevin tapa liikkua Amsterdamissa on kuitenkin pyörä. Pyörätiet ovat hyviä ja pyörällä liikkuessa on mahdollisuus pysähtyä aina kun itse haluaa (mutta huomioiden kuitenkin muut liikenteessä olijat pysähtymällä tien sivuun, eikä esimerkiksi keskelle pyörätietä). Kaupunki on tasainen kuin jalkapallokenttä, joten liikkumaan paikasta toiseen pääsee yhtä nopeasti kuin julkisilla (5 kilometrin matkaan menee noin 15-20 minuuttia), koska matkaa hidastavia ylämäkiä ei ole. Jos ei halua näyttää aivan turistilta pyöränsä kanssa suosittelen tsekkaamaan tämän pyörävuokraamon.


Shoppailu
Amsterdam on suosittu shoppailukohde niin ulkomaalaisten kuin muissa kaupungeissa asuvien hollantilaisten keskuudessa. Viikonloppuisin keskusta on aivan täynnä molempia turisteja, joten jos viivyt kaupungissa pidempään, suosittelen ajoittamaan shoppailut arkiaamuun. Maanantaisin kaupat aukeavat muutamaa tuntia myöhempään kuin muina aamuina, joten jos olet suuntaamassa johonkin tiettyyn liikkeeseen, kannattaa tarkistaa avaus aika etukäteen.

Kalverstraatilta keskustasta löytyy ihan mitä vain: kaikkea H&M, Urban Outfitters ja Leviksestä hollantilaiseen sekatavaraliikkeeseen HEMAan ja noin kymmenen erilaista sneaker liikettä. Ja paljon muuta. Esimerkiksi Niket ja Adidakset halvempia kuin Suomessa ja mallivaihtoehtoja on enemmän. En tiedä johtuuko tämä siitä, että merkkien Euroopan headquartersit ovat Hollannissa vai yleisesti suuremmasta kysynnästä.

Kalverstraatilta kannattaa suunnata poispäin keskustasta joko Spuita tai HeiligewegLeidsestraatille päin, minkä varrelta löytyy COSin ja Brandy&Melvillen tyylisiä liikkeitä sekä kymmeniä muita kauppoja kuten mm. Iittala store. Tältä alueelta voi jatkaa kanaalien reunoja pitkin pohjoiseen Jordaaniin josta löytyy lisää pienempiä liikkeitä, muutamia secondhand kauppoja (esim. Episode) sekä paljon kivoja taukopaikkoja. Hieman keskustan ulkopuolella on De Pijp, josta löytyy myös kivoja pikkuputiikkeja. Sinne pääset esimerkiksi trameilla 16, 24 tai 4.


Syöminen
Ulkona syöminen on pääasiassa halvempaa kuin Suomessa, lounaasta selviää kokonaisuudessaan noin 10 eurolla ja hyvän illallisen voi saada 30 eurolla. Tämä toki riippuu paikasta. Lounaaksi hollantilaiset syövät usein täytettyjä leipiä - niitä saa joka paikasta, mutta Amsterdamista löytyy myös paljon trendikkäitä ravintoloita. Jos haluaa ostaa edullisesti eväitä piknikille tai majapaikassa syötäväksi ruokakauppa Albert Heijnista saa hyviä valmissalaatteja noin 5 eurolla, paistopisteestä croisantteja ja sämpylöitä sekä terveellisiä smoothieta ja mehuja. Kasvis ja vegaaniruokaa on hyvin saatavilla.

Nähtävää
Kliseisten nähtävyyksien Red Light Districtin, Anne Frank housen, kanaaliristeilyjen, museoiden ja Vondelparkin lisäksi kannattaa lähteä tutkimaan kaupunkia keskustan ulkopuolelta. De Pijp, Amsterdam West ja Amsterdam Oost ovat kivoja alueita tutkia, näihin kannattaa esimerkiksi suunnata tiettyyn ravintolaan syömään tai vaikka vaan pyörälenkille.

Amsterdamissa on aina jokin tapahtuma meneillään. Erilaisia sunnuntai marketteja, street food tapahtumia ja ystävämyyntejä löytyy varmasti joka viikonlopulle, kesällä festivaaleista puhumattakaan. Your Little Black Bookin Amsterdam weekend guide on ihan mahtava, tapahtumia etsivien kannattaa tutustua siihen.


Juhliminen
Baareja ja klubeja kaupungista löytyy jokaiseen makuun. Keskustasta löytyy muutama baarikeskittymä, Leidseplein ja Rembrandtplein joista varsinkin jälkimmäinen on erityisesti turistien suosiossa. Koska alkoholi ei ole yhtä kallista kuin Suomessa, etkojen lisäksi iltaa aloitellaan usein dinnerin merkeissä tai vain pubissa istuskelemalla. Terassit ovat auki lähes vuoden ympäri, ja myöhään syksylläkin jengi tarkenee istua ulkona ilman lämpölamppuja. Paikkaa vaihdetaan illan aikana useammin kuin Suomessa ulos lähtiessä. Klubeilla on usein narikan sijaan lokerikko, johon ulkotakit ja laukut voi jättää. Lokerikoissa on joko pantti tai ne maksavat muutaman euron. Yksi mielenkiintoisimmista jutuista baareissa oli se, että vessassa käynti maksaa. WC maksu suoritetaan joko kerralta (50 snt) tai koko illalta (noin 2 euroa), jolloin saat leiman käteen.


Muuta huomioon otettavaa
Hollannissa useimmiten käytetty pankkikortti on Maestro, ja jotkin pienemmät paikat (tai esimerkiksi paikallinen ruokakauppa Albert Heijn) eivät hyväksy Visaa tai MasterCardia. Syynä tähän on, että niiden käyttäminen maksaa liikkeelle enemmän. Käteistä siis kannattaa varata reissuun mukaan, ja ruokakaupassa tarkistaa kassan yläpuolelta, voiko kyseisellä kassalla maksaa käteisellä.

Sää saattaa vaihdella ihan yllättäen, eli jos aiot viettää koko päivän kaupungilla, kannattaa oikeasti kantaa sateenvarjoa mukana. Puhelimeen voi ladata myös Buienradar nimisen applikaation joka näyttää sade ennusteet 15 minuutin tarkkuudella. Erityisen kätevä, jos vaikka aikoo pyöräillä paikasta a paikkaan b ja miettii, kannattaako odottaa sateen laantumista tai loppumista puoli tuntia vai kastuuko joka tapauksessa.

Päiväreissut Amsterdamista
Koska Amsterdamista on hyvät yhteydet lähialueille, ja Amsterdam on aivan eri, kuin muu Hollanti, jos aikaa riittää, kannattaa pistäytyä jossain lähiseuduilla. Den Haagiin pääsee noin 50 minuutissa ja Utrecht on pikku kaupunki noin 30 minuutin junamatkan päässä. Pohjoisessa on söpöjä pikku kyliä kuten Marken. Belgian puolelle pääsee noin 3 tunnissa, Bryssel, Antwerpen, Gent ja Brugge ovat mielenkiintoisia kohteita. Kesällä kannattaa ehdottomasti käydä Bloemendaalissa rannalla.

Kuvituksena Instagram kuvia Amsterdam ajoiltani.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti